Грант на запуск свого бізнесу: досвід отримання

Грант на запуск свого бізнесу: опит отримання

Час від часу в підприємницькому середовищі з’являється інформація про можливість отримання того чи іншого гранту на запуск свого бізнесу. Не оминуло стороною це явище і сферу мобільної хімчистки, клінінгу, і навіть килимові цехи. Однак для багатьох підприємців питання це, будучи цікавим, залишається прихованим під пологом таємниці: хто, як, коли, на яких умовах може дати такий грант на запуск власного бізнесу.

 

У нижче наведеному інтерв’ю ми докладно розпитуємо молодого підприємця, дівчину, яка зуміла отримати такий грант, і ділимося її досвідом з вами, шановні читачі.

Грант на запуск свого бізнесу: опит отримання

– Коротко розкажи про себе.

– Мене звуть Лідія, я з міста Мирноград. Разом з сестрою відкрила службу виїзного прибирання і хімчистки та працюю в своєму рідному місті. Займаємося клінінгом і хімчисткою текстильних покриттів – оббивки меблів, килимових покриттів, салонів авто. Зараз працюємо по всьому Покровському району. Відомі під назвою “Клінінговий сервис “Мойдодир“.

– Чому клінінг і хімчистка?

– Я працювала вчителькою в школі, але з часом інтерес до викладацької сфери пропав, і я вирішила змінити вид діяльності. Знайома подала ідею – порадила подивитися на ринок і зрозуміти, що потрібно людям і чого не вистачає на ринку. А трохи пізніше підштовхнула нас до думки про послуги з прибирання, сказавши, що так як вона постійно в роз’їздах і рідко вдома, їй не вистачає часу на догляд за житлом. Так ми з сестрою обрали сферу виїзного клінінгу і вирішили зайняти цю нішу в своєму місті.

– Про грант. Ви отримали якийсь грант на запуск бізнесу, можеш розповісти докладніше? Що за організація? Що за грант?

– У 2021 року ми взяли участь у гранті, який називався «Програма розширення жіночого підприємництва», на клінінгове обладнання і кілька видів хімії.

Грант був організований 3-ма компаніями:«Эстонська Рада з питань біженців» у співпраці з «Гараж 48» і запорізька організація «Єдність за майбутнє». Конкурс проводився тільки серед жінок, я і сестра, як два власники бізнесу, вирішили взяти участь і подали заявку. Всього на участь у гранті подали заявки 190 жіночих команд з 5-ти областей: Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької та Дніпропетровської.

– Як ти дізналася про конкурс на отримання гранту і програму?

– Вперше ми дізналися про цей грант від знайомої, яка є фахівцем з центру зайнятості. Центри зайнятості активно взаємодіють з подібними організаціями, займаються моніторингом подібних грантів, тому дізнаються про них і грантові програми досить швидко.

Вона сказала: – Є можливість отримати грант на запуск свого бізнесу. – і доповнила: – Мета цього гранту якраз збігається з родом вашої діяльності. Грант видається стартапам, які шукають додаткове фінансування, або компаніям, які хочуть розширюватися.

Так як грант був орієнтований тільки на жінок, то, можна сказати, що ми за замовчуванням пройшли вхідний фільтр і вирішили подати документи на участь.

– Що потрібно було зробити, щоб отримати грант на розвиток бізнесу?

– Конкурс складався з декількох етапів, в результаті нам потрібно було написати і презентувати детальний бізнес-план розширення свого бізнесу в сфері, яку ми представляємо (виїзний клінінг і хімчистка). В кінці організатори обрали 20 команд переможців, які отримали грант для свого бізнесу.

1-й етап

Першим етапом для участі було написання короткого бізнес-плану на 2 сторінки (опис стратегії компанії, основні фінансові показники і т. д.). Його слід було відправити в організацію на розгляд. Для цього ми пройшли 2-х денне навчання в рамках цієї ж програми, щоб бути готовими до написання. Через тиждень після розгляду нам написали лист організатори, в ньому йшлося про те, що ми проходимо далі.

Це був перший відбірковий тур, після якого було відібрано 60 команд.

2-й етап

На другому етапі нам потрібно було пройти 2-х тижневе навчання в рамках бізнесу, і в розширеній формі продовжити той же бізнес-план, який ми створили раніше. Навчання було для нас дуже корисним, так як торкалося теми планування, систематизації та організації бізнесу. Для себе ми змогли більш точно сформулювати цілі компанії і шлях по досягненню цих цілей. Після навчання, за допомогою бухгалтера, а також новонабутих знань, ми написали детальний бізнес-план по розширенню нашої компанії і записали відео-презентацію цього плану. Всі матеріали відправили організаторам.

3-й етап

Після того, як ми відправили бізнес-план, через деякий час отримали відповідь на пошту про проходження у фінал, ще з нами пройшли 29 команд.

На останньому, третьому етапі, ми вже мали можливість зустрітися з організаторами гранту для того, щоб вони задали останні питання учасникам і обрали переможців.

У підсумку нам сказали, що наша команда потрапила в число 20 переможців, і ми зможемо отримати фінансування.

Грант на запуско свого бізнесу видавався стартапам, які шукають додаткове фінансування, або компаніям, які хочуть розширюватися. У нас метою було розширення компанії і отримання фінансування на обладнання та матеріали.

Грант на розвиток бізнесу і техніку, прискорив розвиток мікропідприємства - сімейного бізнесу по хімчистці

– Якою була сума гранту?

– Нам сказали, що компанії в рамках розширення бізнесу будуть профінансовані у розмірі до 83 000 грн.

– Які вимоги до тебе після отримання гранту?

– Ці гроші ми збиралися витратити на обладнання, а також матеріали для нашої компанії з виїзного клінінгу. Всі пункти, на що ми хочемо витратити ці гроші, були прописані в бізнес-плані. Основною вимогою до нас стала відповідність пунктам, які ми прописали. Організатори в свою чергу контролювали, щоб ці пункти були реалізовані і грант на запуск свого бізнесу був використаний саме на запуск бізнесу, а не просто на проїдання тут і зараз.

Коли ми вибирали постачальників і вказували, яке саме обладнання і матеріали нам потрібні, організатори зв’язувалися з ними для того, щоб домовитися про покупку.

– Як отримання гранту вплинуло на твій бізнес?

– В першу чергу, грант дозволив купити обладнання, якого нам не вистачало. Це екстрактор, парогенератор, килимовий вентилятор, міні-мийка, ну, і хімія.

Все це дозволило нам прискорити процеси і обслуговувати більшу кількість клієнтів.

Але грант допоміг не тільки фінансово, сам процес навчання, презентації та підготовки дали нам досвід, який ми використовуємо прямо зараз. Також нам сказали, що в рамках гранту компанії фінансують менторську програму на 6 місяців. В рамках цієї програми надається можливість вибрати ментора (наставника), до якого можна звертатися з різного роду питаннями, що стосуються нашого бізнесу. Для нас це є великим плюсом, так як ми могли вибрати, і згодом вибрали, справжнього майстра в нашій сфері, який погодився стати ментором і з яким ми продовжили роботу – Тарасова Максима.

А з технікою робота стає простіше, легше і ефективніше, грант спростив ведення справ

– Чи контролюють вас організатори гранту після фінансування?

– Після того, як ми отримали все необхідне обладнання, представники від організацій повідомили, що будуть моніторити стан, але ніяких прямих вимог до нас пред’явлено не було.

– Про семінар. Ти була в Хмельницькому, на майстер-класі з видалення плям, це якось пов'язано з грантом на запуск свого бізнесу?

– В першу чергу, про семінар з видалення плям я дізналася від свого ментора. Максим Тарасов подзвонив нам і сказав, що в рамках менторської програми він запрошує мене і сестру на 6-ти годинний семінар-майстер-клас, присвячений темі видалення плям з поверхонь. Ми вирішили, що це буде для нас відмінний досвід у навчанні, а також можливість зустрітися з людьми-професіоналами з нашої сфери і дізнатися щось нове від них. Тому ми взяли квиток на поїзд і поїхали.

Отримання гранту дозволило відвідати навчання по виведення плям

– Що ти дізналася на майстер-класі, чи буде це корисно?

– Я навчилася видаленню плям з різного роду поверхонь. Я змогла своїми руками спробувати видаляти плями, з якими сама не часто стикалася, а також навчилася догляду за текстильними матеріалами після чистки. Це допоможе мені в майбутньому бути більш впевненою в тому, яку тактику реалізувати при видаленні тих чи інших забруднень.

Навчилася працювати з деякими засобами, наприклад – з плямовивідником Skaria Cleaner, познайомилася з новими продуктами, що дадуть змогу проводити чистку быльш эффективно та дешевше, засобом для чистки Extrakt Powder Biosolv та засобом для опереднього змочування перед чищенням Enzime Hard Clean.

– Якщо через місяць або півтора буде ще один семінар, але трохи на іншу тему, приїдеш?

– Так, з радістю.

– Чого б тобі хотілося від постачальників техніки і хімії? Яку допомогу вони можуть надавати своїм покупцям, особливо підприємцям-початківцям, які починають свій шлях?

– У розрізі сервісу від постачальників техніки хотілося б отримувати своєчасну технічну підтримку в разі, якщо обладнання зламалося і потрібно швидко знайти рішення. Було б класно, якби технолог сам міг приїхати і подивитися машину, без необхідності відправляти обладнання в інший регіон.

У моєму випадку, грант на запуск бізнесу - це не тільки гроші, але ще і підтримка фахівців з різних галузей

– Чому хочеться навчитися зараз?

– На наступних семінарах я хотіла б навчитися безпомилково визначати матеріал поверхні, з якою доведеться працювати. Це допомогло б швидше формувати план очищення поверхні.

– Які плани, на який рівень доходу ти розраховуєш через 3-5 років?

– У планах зараз розширити клієнтську базу і відкрити сервіс мобільного клінінгу в області. Також плануємо почати роботу не тільки в секторі B2C, але і увійти в B2B-сегмент. Плануємо розпочати, можливо, з ресторанів.

– З якими труднощами стикаєшся в розрізі організації бізнесу, надання послуг, безпосередньо в чистці?

– Ніяких проблем. Втім, кожен підприємець відчуває якісь складнощі, інакше і бути не може. І грант був би не потрібен, і навчання. Але ми з ними справляємося. Тому, все добре, немає ніяких проблем, шляхів вирішення яких ми б не знали.

argumentcleaning: