Плямовивідник для меблів

Як підібрати засіб для виведення плям зі своїх улюблених меблів? З таким питанням зіштовхується якщо не абсолютна більшість власників диванів, то вже половина, це точно. І починається історія: який взяти, як вибрати, на що звертати увагу…

Давайте спробуємо розібратися. Точніше, не так. Давайте я розповім, як виглядає підбір засобів для виведення плям з м’яких меблів очима фахівця мобільної хімчистки з досвідом роботи більше 12-ти років.

 

Що таке виведення плям

Все починається з питання «Що таке чистка?». У розумінні фахівця з чищення м’яких меблів, чистка – це комплекс фізичних і хімічних обробок, спрямований на видалення бруду з метою відновлення частини споживчих якостей (зовнішнього вигляду, запаху, тактильних параметрів).

Чистка спрямована на видалення забруднень, загальних. А вони рідко мають інтенсивний характер, тому чистка в цілому – процедура досить делікатної обробки.

Пляма в свою чергу – це забруднення, що характеризується високою помітністю через скупчення великої кількості забруднювача і/або за рахунок високої помітності такого забруднювача. Це означає, що в найкращому випадку пляма вимагає більш ретельного очищення таким же способом і такою ж хімією, що застосовується для загального очищення виробу. Але часто трапляється так, що в якості утворюючих плями продуктів виступають такі, що вимагають спеціальної обробки. В цьому випадку ми стверджуємо, що пляма – це очищення підвищеної інтенсивності.

Підвищена інтенсивність чистки при плямовиведенні досягається шляхом збільшення впливу чистячих факторів – інтенсивності хімічного впливу, інтенсивності механічного впливу, підвищення температури або збільшення часу обробки.

Це справедливо, якщо ми говоримо про планове виведення плям. Крім такого є ще екстрене плямовиведення – це комплекс заходів (фізичних, хімічних та хіміко-фізичних впливів, спрямованих не тільки, і не стільки, на усунення плями, скільки на попередження зчеплення плямоутворюючого продукту із виробом або збір плямоутворюючого продукту до зміни його властивостей – до моменту висихання, застигання) до моменту зчеплення плями з оббивкою меблів.

Розумію, що трохи складно, але якщо розписувати докладно, вийде дуже вже багато тексту.

Можу навести приклад, який наочно «покаже» те, що я пишу. Такий приклад – пляма молока. Свіже молоко з меблевої оббивки змивається миючим пилососом з будь-яким типовим засобом для чищення м’яких меблів, відповідним для роботи з миючим пилососом! Але… якщо молоко вбралося і скисло всередині оббивки і наповнювача, там утворився сир, він добре висох і перетворився в пармезан домашнього приготування… Загалом, сподіваюся, що господареві такого дивана подобається шляхетний запах сиру.

Класифікація засобів для виведення плям з меблів

Таким чином, в очах майстра хімчистки м’яких меблів є два види виведення плям:

  • екстрене, яке проводиться відразу після забруднення;
  • планове, яке проводиться при загальній чистці.

Відповідно і препарати для усунення плям з м’яких меблів можна розділити на дві великі групи:

    • засоби для виведення плям для екстреного реагування, розраховані на домогосподарок або покоївок, максимально безпечні, які не потребують розуміння технологічних процесів чистки, властивостей волокон, забруднень і так далі;
    • засоби для виведення плям для професійного або напівпрофесійного застосування, для усунення стійких плям в процесі чистки м’яких меблів.

Засоби для виведення плям для домогосподарок

Зазвичай засобами для виведення плям, що потрапляють в першу групу, є засоби, які продаються з розпилювачами, вже готові до застосування, і при висиханні залишають не липкий наліт. Вони не їдкі, зазвичай нейтральний pH, і можуть залишатися на оббивці нескінченно довго, не шкодячи їй.

Серед них дуже мала різноманітність за призначенням і принципами роботи. По-перше, різноманітність вносить плутанину, а по-друге, складно зробити сильно різні рецептури для препаратів, сенс, суть, якщо хочете, філософія яких, зводиться до простої формули: не нашкодити, сорбувати забруднення, запобігти зчепленню бруду з волокном.

Тут потрібно зробити застереження, ми маємо на увазі, що меблі, оббивка меблів, взагалі підлягає мокрій, вологій обробці.

Серед засобів для виведення плям від ТМ Wieberr на сьогодні, 16 червня 2021 року, засобів для виведення плям для покоївок та домогосподарок немає. Хоча думки про створення саме такого роду універсального засобу для виведення плям екстреного реагування та видалення свіжих плям є. І якщо ви читаєте цю статтю значно пізніше, перевірте в розділі «Продукція», може такий засіб для виведення плям вже з’явився в асортименті.

Засоби для виведення плям для професіоналів і усвідомлених любителів

Розподіл плямовивідників для повноцінної планової чистки набагато складніший. Дуже грубо і поверхнево засоби для виведення плям можна розділити на:

  • лужні засоби для виведення плям – містять ПАРи, луги, комплексоутворювачі та інші корисні добавки. Зазвичай добре справляються з жирами і білками, відповідно і видаляють суміші на їх основі. Також такі склади добре підходять для розм’якшення забруднень, що містять полісахариди, з яких складаються фруктові та овочеві пюре, самі рослинні волокна, крохмаль і так далі. Чим вище pH таких засобів для виведення плям, чим більш їдкий у них луг, тим вони ефективніше до перерахованих забруднень, краще виводять плями. Але у будь-якої монети є зворотна сторона – агресивність до оббивних матеріалів, коли чим вище pH і більш їдкі компоненти (наприклад, гідроксид натрію), тим вище ризики усіляких побічних явищ.

В асортименті продукції Wieberr в Україні є плямовивідник Scaria Cleaner. Цей засіб для виведення плям хоча і належить до групи лужних, pH концентрату 13, проте має помірну агресивність з огляду на те, що в якості лужних агентів в ньому використовуються менш їдкі лужні агенти, ніж в аналогах;

  • засоби для виведення плям на основі розчинників – містять значний відсоток розчинників, і робота плямовивідника заснована на ефектах розчинення чутливого забруднення. Можуть містити змішувані з водою розчинники або незмішувані. Добре підходять для видалення жирів, нафтопродуктів, «незмивної» косметики, фарб і так далі. Ту ж жуйку видаляють в тому числі, використовуючи засоби для виведення плям на основі розчинників. Знову ж таки, можна сказати, що найбільш ефективні препарати є і найбільш агресивними, в середньому.

Якщо навести приклади препаратів з цієї групи, то у ТМ Wieberr таких препаратів кілька. До них відносять Grease Eliminator – препарат на основі терпенів, делікатний до типових матеріалів м’яких меблів, проте вельми ефективний до різних жирів, масел, фарб, а також Textile Paint Remover – більш агресивний препарат, який найкраще підходить для видалення плям з оббивок, в яких немає поліестеру;

  • засоби для виведення плям, знебарвлюючі забруднення. Тут хімія більш різноманітна – це і суміші кислот для видалення іржі та деяких барвників, і суміші на основі перекису водню і/або органічних надкислот – для знебарвлення широкого спектру барвників, такі ж препарати, але на основі перекисних солей… Це найскладніша для освоєння група для виведення плям, в неї входять найбільш агресивні препарати, але і їх можна застосовувати, якщо чітко дотримуватися інструкцій!

Знову ж таки, якщо конкретизувати, то серед засобів для виведення плям Wieberr є Rust Remover – засіб для виведення плям іржі, який перетворює іржу, переводить її в розчинну і легко змиваючу форму. Hydra – відновник, здатний делікатно знебарвлювати рослинні барвники. Powder Cleaner – жорсткий кисневий плямовивідник, здібний знебарвлювати широкий спектр барвників.

Зазвичай рецептура для виведення плям зроблена таким способом, щоб одні компоненти посилювали інші, або створювався загальний корисний ефект. Наприклад, багато засобів для виведення плям, де розчинники змішані з ПАР-антиресорбентами, що зменшує ймовірність того, що розчинений плямоутворюючий продукт осяде на волокна навколо плями в процесі чистки. У лужних продуктах ПАР можуть служити своєрідним «транспортом» (насправді, механізм тут складніший, кому цікаво – читайте про вплив ПАР на змочування), що забезпечує проникнення лугу в більш дрібні пори.

Самі компоненти, що входять в той чи інший засіб для виведення плям, як уже писалося вище, відрізняються своїми властивостями, природно, що і суміші на їх основі теж відрізняються.

З цієї причини в перерахованих групах багато схожих засобів для виведення плям, робота яких все ж відрізняється, також бувають і підгрупи. Часто буває, що навіть у одного виробника в одну групу потрапляє 2-3 плямовивідника.

Як вибрати засіб для виведення плям з меблів?

Як би банально це не було, але засіб для виведення плям потрібно вибирати так:

  • Зрозуміти, що ви збираєтеся чистити – яку оббивку меблів, з чого вона зроблена. Бажано вивчити супровідні документи. Пам’ятайте, що бувають такі випадки, коли для однієї оббивки плямовивідник підходить, а для іншої ні.
  • Зрозуміти якого роду у вас забруднення – з чого складається пляма. Для жирів, білків, цукрів потрібні лужні засоби для виведення плям. Для видалення плям фарб, лаків, кулькової ручки, нафтопродуктів – засоби для виведення плям на основі розчинників. Для плям, залишених барвниками, будуть потрібні засоби для їх знебарвлення.
  • Вивчити інструкцію. В інструкції повинно бути зазначено, для чого і як застосовувати цей засіб для виведення плям – для яких волокон, поверхонь він підходить, а для яких ні, на усунення яких забруднень орієнтований. Також повинен бути, хоча б рамково, склад до засобу для виведення плям і рівень pH засобів для виведення плям на водній основі (будь-який водний розчин має pH).
  • Ще раз вивчити інструкцію і переконатися, що ви зможете технологічно виконати всі операції, зазначені в інструкції до засобу для виведення плям. Зокрема, велика частина засобів для виведення плям повинна бути ретельно змита з поверхні, деякі вимагають нейтралізації певними засобами, щоб вилучити залишок агресивних компонентів на волокні.

Хороші виробники не просто друкують інструкцію на етикетці, але і розміщують інструкції на своїх сайтах, на зручних для покупців мовах. А найкращі створюють відеоінструкції щодо застосування або забезпечують технологічну підтримку по продукції в режимі онлайн.

Зокрема, український виробник засобів для виведення плям з меблів Wieberr запрошує всіх бажаючих в чат, де спілкуються фахівці з великим досвідом, і де можна отримати пораду щодо усунення плям або застосування продуктів. Також консультацію можна отримати у технологів і фахівців відділу продажів через сайт wieberr.com.ua.

argumentcleaning: