Як народжується хімія Wieberr

Складський комплекс Wieberr в Туреччині

Хімія Wieberr – це продукція турецького бренду, що належить KOCKAR MAKINA KİMYA SAN TIC A.S., тому і шлях хімії Wieberr в Україні починався з північно-західної Туреччини, де неподалік від міста Стамбул, в однойменному ілі (в Туреччині словом «іл» називають подібні нашим провінції або губернії, якими керує аналог губернатора), розкинулось містечко Акязи. У ньому і розташоване серце бренду Wieberr – лабораторія, офіс, виробництво і склад.

Складський комплекс Wieberr в Туреччині

Один із засновників і теперішній власник KOCKAR MAKINA KİMYA SAN TIC A.S. Ali Koc закінчив університет Кахраманмарас, факультет хімії. Після навчання вирішив зайнятися саме виробництвом миючих засобів, і в 2005 році увійшов в команду засновників Gizem Machinery and Chemical Industry «Gizem Makina ve Kimya Sanayii». А в 2014 році Ali Koc викупив акції у інших засновників, і компанія отримала сильний імпульс до розвитку і нову назву – KOCKAR MAKINA KİMYA SAN TIC A.S.

Засновник бренду Wieberr Ali Koc

Сьогодні KOCKAR MAKINA KİMYA SAN TIC A.S. – це компанія, в якій тільки на виробництві в Туреччині працює понад 50 осіб. Продукція компанії продається в більш ніж 65-ти країнах світу, наприклад, це: Франція, Нідерланди, Судан, Узбекистан, Киргизстан, Росія, Польща, Молдова, Білорусь, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Румунія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Сербія, Албанія, Косово, острів Маврикій, Камбоджа, Лівія, Саудівська Аравія, Ізраїль, Палестина, Марокко, США, Македонія, Австрія, Угорщина, Монголія, Таджикистан, Алжир, Йорданія, Катар, Дубай, Об’єднані Арабські Емірати, Філіппіни, Фінляндія, Естонія, Словаччина, Латвія, Іспанія, Греція, Болгарія.

Фабрики, що виробляють продукцію Wieberr, працюють сьогодні в Туреччині, Україні, Азербайджані та Казахстані.

Виробництво турецької хімії Wieberr

Чому саме турецька хімія

Туреччина завжди славилася великою кількістю і різноманітністю килимів. Килими були і залишаються зараз не предметами розкоші, а нормальним і розповсюдженим елементом інтер’єру. Килими в Туреччині є скрізь – в будинках, громадських будівлях, мечетях, навіть в офісах, а іноді і на полях.

На фото: Турецькі виробники натуральних килимів розкладають їх на сонці для так званої пастелізаціі – зміни кольору
Стамбул, «Блакитна мечеть». Зал повністю встелений килимом. Ходять легенди, що килими в мечеті змінюються регулярно
Музей килимів Вакіфлар, північна частина «Блакитної мечеті»

Хімія Wieberr – відповідь на виклики історії

ХХ століття стало століттям бурхливого розвитку технологій, в тому числі технологій виробництва миючих засобів і легкого машинобудування.

Переживши важкі потрясіння Першої світової війни, Османська імперія, яка розпалася, переродилася в Республіку Туреччина на чолі з Ататюрком. У Другій світовій війні Туреччина постраждала не сильно, завдяки чому до середини ХХ століття змогла вийти на шлях сталого економічного процвітання.

Розвивалася і галузь виробництва килимів. До традиційного ручного ткацтва стали додаватися ткацтво машинне і тафтинг.

Як добре відомо, при тривалому і стійкому економічному розвитку підвищується попит на послуги як в комерційному, так і в побутовому секторі.

При такому поєднанні культурних і соціально-економічних чинників немає нічого дивного в тому, що послуги з обслуговування килимів у Туреччині виявилися досить різноманітними, а багато які з них – вельми розвиненими.

За деякими даними, в галузі прання килимів у Туреччині задіяно до 17 500 осіб. Рівень автоматизації постійно зростає, обладнання вдосконалюється. Все менше стає підприємств, де прання проводиться вручну, і все більше з’являється високооснащених, високоавтоматизованих килимових цехів. 

Верстат для фінішування килимів після прання

Індустрія прання килимів у Туреччині вимагала наявності ефективних і доступних миючих засобів, а також обладнання. А як відомо, є попит, буде й пропозиція.

На межі XX і XXI століть така пропозиція стало з’являтися масово, що призвело до жорсткої конкурентної боротьби вже між виробниками хімічних засобів і обладнання. Турецькі виробники швидко пройшли по етапах боротьби цінової, технологічної та сервісної, як результат ринок виявився насичений у всіх сегментах, і кожен виробник, який зумів запропонувати ринку щось особливе, зайняв свій шматочок ринку. Втім, триває конкурентна боротьба турецьких брендів і сьогодні, в тому числі за межами самої Туреччини.

На фото представлений верстат з прання килимів

Турецькі бренди за кордоном

У XX столітті конкуренція швидко вийшла на ринки сусідніх країн. В першу чергу, це країни Азії. Сюди турецькі бренди стали намагатися продавати свою продукцію через особливості менталітету. Після Середньої Азії продукція поширилася на ринки Європи. Сьогодні відомі випадки поставок турецького обладнання навіть в США.

Робота в турецькій лабораторії Wieberr – спостереження за стабільністю препарату

В Україну також поставляється і турецьке обладнання для прання килимів, і турецька хімія. Перші центрифуги для прання килимів стали поставлятися в Україну з Туреччини на початку 2000-х рр. Тоді ж потрапляли і перші зразки турецької хімії, проте в той час українські коврочисти не цілком розуміли, чого вони хочуть, інформації було мало, грошей в новій галузі теж було недостатньо. Різкий сплеск поставок хімії та обладнання з Туреччини стався тільки після 2010-2012 рр., коли галузь прання килимів в Україні переживала період бурхливого розвитку.

Приблизно в 2014-2015 рр. відбуваються перші поставки хімії Wieberr в Україні. 

Перевірка параметрів миючого засобу Wieberr (Україна)

Історія Wieberr в Україні

Шлях хімії Wieberr в Україну виявився тернистим. Приїжджала вона до нас через Казахстан і Росію, а продавали і пропонували її люди, які погано розмовляють російською мовою і зовсім не розмовляють українською.

Автор цих рядків був одним з перших, хто спробував цю продукцію при пранні килимів, і, якщо чесно, погано зрозумів особливості, плюси і мінуси продукції даної торгової марки. Є багато причин для пояснення, але найголовніша з них – мовний бар’єр, порушення комунікації, яка не дозволила розібратися в тому, що і як робити з цими препаратами. Друга, і теж досить важлива причина – обмежений асортимент продукції, отриманий мною на випробування в далекому 2014 році. Ну, і зіграла різниця в менталітетах – зовнішній вигляд упаковки, якість і наявність опису на етикетці… Загалом, що для турецького споживача було досить і задовільно, для мене, споживача українського, виявилося мало і недостатньо.

Пройшов якийсь час, на ринку України стали у великих кількостях продаватися засоби інших турецьких торгових марок, а хімія Wieberr пропала. Пропала з інформаційного простору, стала недоступною для покупки.

Так тривало до 2019 року, коли український виробник миючих засобів НВП «АртХім» не наважився взятися за виробництво хімії для прання килимів – робити шампуні для килимових цехів України. 

Хімія Wieberr в Україні: друге народження

ТОВ НВП «АртХім», зваживши всі за і проти, вирішило йти на свідомо більш складну, але і більш перспективну задачу – організувати спільне виробництво продукції Wieberr в Україні за підтримки і технологічному сприянні KOCKAR MAKINA KİMYA SAN TIC A.S.

І почалося: навчання технологів високого класу по турецьким стандартам, вивчення рецептур, отримання методичних і організаційних рекомендацій від турецьких партнерів, цілий процес пошуку і підбору сировини, налагодження системи постачання, переклад інструкцій із застосування на українську мову, замовлення етикеток, формування складських запасів і…

Логічним продовженням випуску першої партії стали перші продажі, однак насичений ринок досить холодно і обережно поставився до нових продуктів. Більш того, відразу з’ясувалося, що турецький підхід до прання килимів відрізняється від підходу українських коврочистів, потреби ринку теж відрізняються.

Одночасно з цим стало зрозуміло, що отримати чіткі відгуки вельми проблематично. Велика частина споживачів (коврочистів) дають відповідь у форматі «Нам подобається», або навпаки, але без найменших подробиць, які не пояснюють причин або якихось особливостей застосування використаних продуктів, хімії Wieberr.

І почався довгий шлях вивчення потреб ринку, підключення до тестування галузевих фахівців, коригування асортименту і рецептур. 

Wieberr в Україні сьогодні

Дорогу здолає той, хто йде! Керуючись цією формулою успіху, команда «АртХім» стоїчно пішла по шляху розвитку асортименту, випуску нової хімії Wieberr, доопрацювання вже існуючих товарів.

Як результат, сьогодні Wieberr – це найперспективніший бренд миючих засобів для чищення м’яких меблів і прання килимів в Україні. Він спирається на потужну виробничу базу, розподілену мережу експертів, що відносяться до таких напрямів діяльності, як виробництво хімічної продукції і миючих засобів, мобільна хімчистка, прання килимів, автодетейлінг, експертиза миючих засобів, випробування текстильних матеріалів.

Нові продукти починають свій шлях від ідеї, що зароджується в офісі.

Нова хімія Wieberr починає свій шлях від ідеї, що зароджується в офісі
Ідея оформляється в прості і зрозумілі образи майбутнього продукту
Виробництво миючих Wieberr
Фото Wieberr Україна
Перевірка параметрів миючого засобу Wieberr (Україна)

Народжені в лабораторії продукти – чистячі засоби, засоби для виведення плям, шампуні – відправляються на тестові майданчики. Першим і головним тестовим майданчиком є ​​наша Helpix Академія, де і проводить значну частину свого робочого часу автор цих рядків.

Саме тут випробовується вся хімія Wieberr, призначена для чищення меблів
Оцінка однорідності емульсії одного з нових препаратів Wieberr після струшування

Моє схвалення для того чи іншого продукту означає старт серії додаткових випробувань, тут і тести на змивання, і тести на агресивність, на взаємодію з іншими миючими засобами.

В якості тестових майданчиків виступають цехи і підприємства, які проводять тести на власних пробних, тестових виробах, а якщо це визнано допустимим, то і на звичайних виробах – килимах і меблях. 

Використання шампуню Wieberr Extra для прання килимів

Після всіх випробувань продукція відправляється в серійне виробництво. 

Хімія Wieberr на виробництві
Хімія Wieberr виробництво в Україні

А якщо випробування виявили необхідність зробити якісь параметри кращими або просто іншими, то все знову їде в лабораторію, на тести…

Результат такої роботи – це один з найрізноманітніших асортиментів миючих засобів для текстилю в Україні вже сьогодні.

Наприклад, в асортименті хімії Wieberr в Україні недавно з’явився ферментовмісний пре-спрей – засіб для попереднього змочування  перед чищенням як меблевої оббивки, так і килимових покриттів. Для України цей продукт багато в чому унікальний.

Або плямовивідник на основі цитрусових терпенів   чи гелевий засіб для виведення плям  – вперше в Україні виробляються продукти такого типу і такого класу.

Більше ніж миючий засіб

Команда Wieberr в Україні дивиться далеко вперед і бачить найбільший потенціал розвитку не просто в продажу продукції, але і в створенні цілої системи підтримки галузевих фахівців – від разових консультацій до постійної технологічної підтримки на всіх етапах роботи цеху з прання килимів або бригади мобільної хімчистки.

Уже зараз нами запущений в роботу клас для навчання під назвою Helpix Академія, в якому ми проводимо заходи з навчання та підготовки фахівців, вчимо працювати з нашою хімією.

І є ще багато планів щодо підтримки фахівців і організацій.

Ми швидко ростемо і розвиваємося. Розвивається і спільнота користувачів продукції Wieberr, зокрема наш чат технічної підтримки.

Ставай частиною великої і успішної спільноти – приєднуйся до нас!

argumentcleaning: