Засіб для чищення килимів миючим пилососом

Засіб для чищення килима

У Wieberr в Україні є кілька засобів для чищення килимів, але перед тим, як докладно розповісти про них, давайте розберемося, як вибрати засіб для чищення килимів – види препаратів, технології застосування, що краще купити для чищення килима синтетичного та натурального, який бруд можна видалити з їх допомогою і які сильні сторони кожного різновиду засобів для чищення килимів.

Засіб для чищення килимів – узагальнююче поняття, якому відповідають різні препарати: засоби для чищення миючим пилососом, шампуні для прання килимів в цеху, різноманітні пінки і спреї (різні рецептури), технології застосування та ефекти.

Пінка для чищення килимів

Як правило, під цим терміном маються на увазі два різновиди засобів для чищення:

    • рідина для приготування розчину з подальшим збиванням піни (такі засоби ще можуть називати «шампунь для килимів»);
    • піна для чищення у балонах під тиском.

Обидва різновиди пін для чищення килимів поєднують такі особливості:

    • нанесення засобу або розчину в порівняно невеликій кількості;
    • засоби не змиваються з килима після застосування, але можуть збиратися разом з частиною розчиненого забруднення, за допомогою поглинаючого матеріалу або пилососа, що допускає збирання вологого бруду;
    • висохлий засіб частково, разом з брудом, що відокремився від килима, збирається за допомогою пилососа для сухого прибирання.

Такі препарати досить універсальні, прості у застосуванні, малоагресивні до більшої частини волокон і супутніх матеріалів, що застосовуються для виготовлення килимів.

Однак технологія застосування, а це малий об’єм рідини, спосіб вилучення бруду за допомогою звичайного пилососа, а також порівняно низька агресивність не тільки до волокон, але і до бруду, особливо до стійких плям, дозволяє застосовувати пінки для чищення килимів тільки для екстреної та легкої підтримуючої чистки.

 

Екстрена чистка – чистка, що проводиться відразу (від секунд до десятків хвилин) після забруднення килима. Зазвичай екстрена чистка за своєю сутністю – це екстрене виведення плям, які ще не встигли закріпитися з огляду на висихання, окиснення, полімеризацію, абсорбцію матеріалами килима.

 

Підтримуюча чистка – плановий захід, чистка низької інтенсивності, в задачі якої входить видалення невеликої кількості нестійких забруднень, переважно поверхневого пилу.

 

Загалом це все одно, що мити руки однією вологою серветкою. Якщо бруду мало і він не дуже стійкий – супер, якщо його багато і він стійкий, такий метод виявиться недостатнім.

Ще потрібно зауважити, що частина розчиненого бруду проникає трохи глибше в структуру килима – між ниток, між волокон, в мікронерівності і дрібні пори на волокні, в основу виробу, звідки пилососом не витягується. Це означає, що з кожним таким чищенням відбувається накопичення забруднень і залишків миючого засобу в килимі, просто не на поверхні, а в глибині. У якийсь момент бруду всередині стає так багато, що таке чищення вже не змінює зовнішнього вигляду або змінює дуже малопомітно, і потрібна більш ґрунтовна процедура.

Шампуні для прання килимів

Чищення – процес поверхневий, що зачіпає тільки якийсь шар килима (зазвичай тільки ворс, як правило, навіть не на всю глибину ворсового шару); прання – процес, що зачіпає весь виріб повністю, буквально кажучи, наскрізне, багаторазове промивання килима.

Зазвичай прання включає такі етапи, як:

    • попереднє видалення дрібного сміття та пилу (пиловибивання або сухе чищення пилососом);
    • замочування виробу у воді;
    • заливання розчином шампуню;
    • механічна обробка (килим обробляється щіткою, вручну або за допомогою електроінструменту);
    • полоскання – килим кілька разів промивається проточною водою з використанням згонів (це ефективніше, ніж застосування апаратів високого тиску [АВД, автомийок]);
    • виведення плям відповідними засобами для виведення плям;
    • додаткове ополіскування;
    • віджимання в килимовій центрифузі;
    • висушування;
    • дезодорація.

Шампуні для прання за такою технологією можуть бути технологічно простіші, ніж пінка для чищення килимів, з тієї простої причини, що технологія має на увазі їх якісне змивання.

Втім, справді сучасні шампуні можуть містити у своєму складі і суміш комплексоутворювачів, і полімерні антиресорбенти, і ефективну суміш ПАР, що робить їх надзвичайно ефективними.

 

У торгової марки Wieberr, наприклад, є шампунь для прання килимів Hard Shampoo. Він якраз з таких – сучасних та високотехнологічних, що дозволяють прати килими з максимальною ефективністю.

Це не єдиний шампунь для килимів у нашому асортименті, однак це один із найбільш затребуваних препаратів усієї лінійки через його високу ефективність та економічність.

Прання – це найефективніша технологія видалення бруду з килимів, але її неможливо застосувати, якщо йдеться про покриття, яке не знімається.

Засіб для чищення килимів миючим пилососом

Для чищення килимів, які неможливо зняти та вивезти в цех або не можна прати (так, такі килими є і їх багато, наприклад, через нестійкий до намокання клей в основі), застосовують технологію «поверхневого», але досить ефективного чищення – екстракційне чищення. У побуті його називають чисткою миючим пилососом.

Для такої процедури потрібні спеціальні засоби для чищення килимів, що володіють низьким піноутворенням (інакше в баці екстрактора швидко накопичуватиметься піна і працювати не вийде), хімія повинна бути безпечною не тільки для килима, але і для миючого пилососа. Крім того, до цих засобів для чищення пред’являються і інші вимоги щодо механізму їх роботи з брудом.

Досить часто такі засоби для чищення килимів продаються цілими системами з кількох препаратів, у яких кожен елемент виконує свою функцію.

Типово така система може складатися із трьох препаратів:

    • засіб для попереднього змочування (пре-спрей);
    • засіб для основного чищення;
    • засіб для нейтралізації лужного залишку та доочищення (ополіскувач).

У лінійці засобів для чищення килимів Wieberr такі засоби представлені у досить широкому асортименті.

Засіб для попереднього змочування килимів перед чищенням

У цій групі маємо два засоби.

Перший – нейтральний препарат під назвою Seat Cleaner. Призначено такий засіб для розмочування бруду на килимах та меблях, які не можна обробляти більш агресивною хімією. Найкраще він підійде для вовняних та шовкових килимів. Розчин засобу наноситься на килим через розпилювач, втирається у ворс, витримується деякий час (зазвичай 5-15 хвилин), після чого ретельно змивається ополіскувачем.

Така технологія дуже делікатна і дозволяє чистити дуже ніжні килими, головне, щоб їх взагалі можна було хоч трохи зволожувати.

Другий засіб для цих цілей – це Enzime Hard Clean, що містить ферменти, лужний засіб для попереднього змочування. Відрізняється високою здатністю до очищення, оптимізований для змивання жирних і білкових забруднень, тому найчастіше застосовується при чищенні синтетичних килимових покриттів з численними, різноманітними плямами.

Технологія застосування схожа – готується розчин, наноситься на килим або килимове покриття, втирається у ворс, після чого змивається. Змивати розчинений Еnzime Hard Clean бруд доцільно розчином лужного засобу для чищення килимів (про них трохи нижче).

Певною мірою, до засобів для попереднього змочування можна віднести і препарат Skaria Cleaner, хоча ми позиціонуємо його як засіб для виведення плям, в екстреному випадку можна для попереднього змочування використовувати і його розчин.

Засоби для чищення килимів: основний миючий засіб

Якщо розглядати чищення як вилучення бруду з виробу, килима, то основна робота з такого вилучення проводиться не при змочуванні – підготовці, а при промиванні.

У більшості випадків для такого промивання використовують лужні засоби для чищення килимів. Це зумовлено хімією (якщо бути точним, колоїдною хімією) та фізикою процесу очищення. Якщо не занурюватися в нетрі, то у випадку, коли сам виріб стійкий до миючих розчинів з лужною реакцією, то застосовуються саме вони, а так відбувається в більшості випадків, навіть якщо ви перете вдома білизну.

Зазвичай саме ці препарати називають засобом для чищення килимів.

У нас таких препаратів два:

  • Extrakt Powder Biosolv – засіб порошковий, економічний, з гарним миючим ефектом;
  • Extrakt 10 – рідкий засіб з дуже сильним миючим ефектом.

Застосовувати їх дуже просто – згідно з інструкцією готується розчин, заливається в бак миючого пилососа і за допомогою відповідної насадки проводиться промивання поверхні килима.

Засіб для чищення килимів: ополіскувачі

В принципі, за своєю сутністю засоби, які ми звикли називати ополіскувачами та застосовувати для доочищення та нейтралізації лужного залишку при чищенні килимів, справедливо віднести до тих самих засобів для чищення килимів. Адже їх розчин також може застосовуватися для отримання раніше розчиненого забруднення (про це вже написано трохи вище). Проте за звичкою або традицією їх називають ополіскувачами.

В асортименті Wieberr такий засіб теж є – це препарат Acid Cleaner.

Замість завершення

Торгова Марка Wieberr в Україні – один з провідних брендів, що пропонують засоби для чищення килимів. На фоні інших, ми відрізняємося високим рівнем освоєння технологій застосування, наявністю власного тестового майданчика та служби технічної підтримки покупців!

Нашою технічною підтримкою можна скористатися, навіть нічого не купивши, а описавши свою проблему в спеціальному чаті, в якому рекомендації надають майстри хімчистки з великим практичним досвідом, можна буде вирішити задачу з чищення вашого конкретного килима.

argumentcleaning: