Хімія для чистки м’яких меблів

Дивани, крісла, стільці, матраци та все, на чому є текстильна оббивка, потребує спеціалізованого догляду – чищення методами, відмінними від звичайного прибирання. Простіше кажучи, почистити диван і помити підлогу – це різні технологічні процеси, а хімія для чищення м’яких меблів і хімія для миття підлог – це різні види миючих засобів.

Якою може бути хімія для чищення м’яких меблів та як її застосовувати, ми і обговоримо в цій статті.

Чистка миючим пилососом і хімія для чистки миючим пилососом

У більшості випадків, коли людина шукає щось за запитом «хімія для чищення м’яких меблів», вона шукає хімію для миючого пилососа. Вимоги до хімії для миючого пилососа я детально описав у статті, а тут просто коротко повторюю основну тезу: вона повинна бути безпечною для техніки, меблів і людини. Якщо проговорити про цю безпеку трохи докладніше, то дійдемо висновку, що хімія повинна бути малопінною, щоб не псувати всмоктувальну турбіну; в ній повинні бути правильні компоненти, що забезпечують селективну агресивність до бруду і делікатність до матеріалів самих меблів; вона повинна бути достатньо безпечною для людини в процесі використання (за умови застосування адекватних ЗІЗ), а також вже при використанні почищених меблів.

В принципі, перераховані вимоги можна застосувати до будь-якої хімії для чищення м’яких меблів, за винятком вимоги до малого піноутворення. Воно важливе при роботі з такою технікою, як миючий пилосос (екстрактор), адже якщо піни буде багато, вона буде швидко переповнювати бак для зібраного розчину з брудом.

Додам ще, що оббивки та інші матеріали в конструкції меблів можуть бути дуже різними, і те, що безпечно для одного матеріалу, може бути небезпечно і агресивно для іншого. Тому підбір хімії для чищення м’яких меблів завжди повинен проводитися з оглядом на властивості матеріалів і рекомендації виробників (маються на увазі всі виробники – і виробники окремо взятих матеріалів, наприклад, оббивки, і виробники меблів цілком, і виробники техніки, і виробники хімії для чищення).

У загальних рисах чистка меблів миючим пилососом складається з декількох послідовних етапів:

  • чистка сухим пилососом;
  • попереднє змочування (аналог замочування при пранні білизни);
  • промивання миючим розчином;
  • обробка плям;
  • промивання чистою водою або розчином спеціального ополіскувача (кислого миючого засобу).

Це найпоширеніший алгоритм чищення м’яких меблів. Він може бути іншим:

  • чистка сухим пилососом;
  • попереднє плямовиведення;
  • попереднє змочування;
  • промивання розчином спеціального ополіскувача (кислого миючого засобу).

Алгоритми чищення м’яких меблів за допомогою миючого пилососа (як сказали б професіонали з чищення м’яких меблів, алгоритми екстракційної чистки) можуть бути і іншими, але на прикладі цих двох я хочу показати, які препарати, яка хімія для чищення м’яких меблів може стати в нагоді взагалі.

А такої хімії досить багато:

  • засоби для попереднього змочування (пре-спрей);
  • підсилювачі миючої здатності (бустери);
  • власне чистячі препарати (засоби для екстракційної чистки, основний засіб для чищення);
  • засоби для виведення плям;
  • засоби для ополіскування (кислі чистячі розчини).

Зазвичай побутовий споживач, розшукуючи хімію для чистки меблів, має на увазі тільки основний засіб для чищення, який можна залити в бак миючого пилососа і промити ним свій диван. Професіонал бачить питання набагато ширше і, що вже приховувати, складніше, багатогранніше.

До препаратів з різних груп пред’являються різні вимоги як по здатності очищення, так і за рівнями безпеки. Більш детально ми розглядаємо ці питання в процесі навчання фахівців, а в контексті цієї статті просто розглянемо, якими можуть бути препарати в перерахованих вище групах.

Хімія для попереднього змочування

У цій групі знаходяться агресивні препарати, які повинні ретельно змиватися з поверхні. Вони можуть містити їдкі луги (насправді, дуже рідко в препаратах для чищення меблів) або просто мати досить високий pH, 9-11, розчинів, можуть містити в собі спеціальні розчинники, що полегшують видалення потожирових забруднень, або багато ПАВ і ферментів, що забезпечують синергію.

У лінійці хімії для чищення м’яких меблів від Wieberr в Україні такі завдання можуть реалізовуватися препаратами:

  • Seat Cleaner – нейтральний засіб для попереднього змочування делікатних покриттів, таких як вовняні оббивки (наприклад, при чищенні сукна більярдного столу), клеєні оббивки і так далі. У розчині він дає всього 7 pH, що дозволяє чистити навіть ті покриття, які бояться лугів;
  • Enzime Hard Clean – ферментний препарат з pH розчинів 10, відмінно підходить для попереднього розмочування сильних потожирових забруднень, харчових забруднень широкого спектра, щільних скупчень побутового та вуличного пилу. Найкраще підходить в тих випадках, коли на меблях багато забруднень білкової і жирової природи – їжа, слина, потожирове нашарування, сеча і так далі. Відразу вставлю ремарку: він не усуває запах сечі, але дозволяє зробити попередню підготовку перед видаленням;
  • Skaria Cleaner – лужний засіб для виведення плям, в розчинах 1:10-1:20 може застосовуватися як препарат для попереднього змочування килимових покриттів і м’яких меблів. Дуже добре підходить для попереднього змочування меблів перед основним чищенням. Засіб активний відносно більшості побутових забруднень. Добре підходить для бюджетної чистки меблів;
  • Grease Eliminator – засіб для виведення плям, засіб для попереднього змочування, підсилювач для засобів для попереднього змочування. В основі роботи даного препарату лежить синергія між водорозчинними розчинниками, терпенами (розчинниками біологічного походження) і ПАВами. Препарат відмінно розчиняє і емульгує жири і частинки нафтопродуктів. Найкращий вибір, якщо потрібно впоратися з дорожнім пилом, в якому багато частинок незгорілого палива, гуми та асфальту, а також багато плям фарб, косметики, масел, плями кулькової ручки.

Для меблів з дуже складними в догляді і чищенні оббивками (віскоза, бавовна, льон) потрібні інші підходи до підбору засобів для попереднього змочування, і я б рекомендував доручити чистку таких меблів професіоналам і тільки.

Хімія для основної чистки м’яких меблів

Зазвичай в цю групу входять ті самі засоби, розчини яких можна залити в миючий пилосос і почистити ними меблі. Для простоти ми скажемо, що всі вони нейтральні або лужні, а кислі засоби віднесемо до групи ополіскувачів.

Найчастіше ці засоби використовуються в великих розведеннях, рідко дають pH розчинів вище 10, іноді можуть не змиватися, але частіше вимагають подальшого змивання з м’яких меблів за допомогою чистої води або розчинів кислих засобів (ополіскувачів).

У лінійці хімії для чищення меблів від Wieberr в Україні до таких препаратів можна віднести два:

  • Extrakt Powder Biosolv – це розрахований в основному на професійне застосування засіб, порошок для приготування миючого розчину. Добре підходить для змивання забруднень побутового походження, відмінно працює у зв’язці з згаданими вище Enzime Hard Clean або Skaria Cleaner. М’які меблі, почищені даними розчинами, потім потрібно промити чистою водою або розчином засобу Acid Cleaner, про який я напишу трохи нижче. Цей засіб найбільш економічний. Не хочу вказувати конкретну ціну за літр одержуваного робочого розчину, ціни можуть змінюватися, а переписувати цю статтю навздогін ніхто не буде, зате можу написати так: в банку входить приблизно 32-34 порції, з яких можна приготувати до 340 літрів миючого розчину для чистки меблів. Цього вистачить на десяток середніх кутових диванів. А актуальну ціну на засіб ви зможете глянути ось тут: Засіб для екстракційної чистки Extrakt Powder Biosolv (потрібно додати посилання);
  • Extrakt 10 – це засіб для тих же цілей, рідина, яка не містить фосфатів. Розчин в концентрації 200 мл на 10 літрів має pH 10, що дозволяє застосовувати цей засіб навіть без попереднього змочування, як самостійний препарат для чищення м’яких меблів. Засіб може застосовуватися в концентраціях від 100 мл на 10 літрів води, легко розбавляється водою. Переваги цього препарату: висока універсальність, самостійність, а для споживачів з побутового сегмента – можливість купити 1 літр (5-10 порцій в залежності від розведення), тобто кількість препарату на чистку одного комплекту м’яких меблів.

Ліричний відступ про хімію для чистки м’яких меблів і килимів

Незважаючи на те, що стаття в цілому присвячена питанням чищення м’яких меблів, якби ви запитали мене: – А як же хімія для чищення килимів, – я був би змушений зізнатися, що якщо мова йде саме про чистку то, що хімія для чистки меблів , що хімія для чищення килимів – це будуть одні і ті ж препарати, які будуть застосовуватися в одних цілях – для чищення. Вибір же конкретного препарату буде більшою мірою обумовлений тим яка технологія чищення застосовується і який саме матеріал, тут мається на увазі – які волокна, який спосіб забарвлення, які клею і чи є вони, піддається чищенню, а також – від чого чиститься.

Засоби для виведення плям

Засоби для виведення плям – це засоби, які чистять краще, але вони більш агресивні і, як правило, працюють за принципом «ключ-замок», тобто для різного типу плям потрібні різні засоби для виведення плям.

Універсальний засіб для виведення плям для м’яких меблів – це скоріше напрямок для роботи, ніж реально існуючий препарат, хоча, звичайно, є ті, що можна було б так назвати з огляду на те, що вони охоплюють широкий спектр забруднень.

До класичних різновидів засобів для виведення плям для чистки меблів можна віднести такі:

    • лужні засоби для виведення плям при чистці меблів;
    • засоби для виведення плям на основі розчинників;
    • засоби для виведення плям, здатні знебарвлювати забруднення.

У лінійці хімії для чистки меблів від ТМ Wieberr в Україні є такі засоби для виведення плям:

    • Skaria Cleaner (в концентраті) – це лужний засіб для виведення плям, він дуже активний відносно жирних і білкових плям, класно справляється з відповідними плямами. Цей препарат можна умовно назвати універсальним;
    • Grease Eliminator – засіб для виведення плям на основі суміші розчинників, головну скрипку в рецептурі якого грає d-limonene (розчинник, одержуваний шляхом поділу цитрусового масла). Він відмінно підходить для видалення будь-яких плям, сприйнятливих до розчинників, наприклад, жирів, плям від косметики, фарб на полімерній основі (акрилові, латексні, масляні), крім нітрофарб. Добре цей засіб для виведення плям справляється з плямами від пасти кулькової ручки, нафтопродуктів і так далі. Вивести пластилін з дивана – теж Grease Eliminator;
    • Cleaner Powder – препарат для знебарвлення багатьох барвників і видалення таких складних плям, як йод, зеленка, плями від трави, деяких соусів… але з таким препаратом потрібно вміти працювати;
    • для видалення плям іржі у Wieberr є плямовивідник Rust Remover.

У лінійці хімії Wieberr в Україні є й інші засоби для виведення плям. Тут перераховані найпопулярніші і прості в застосуванні… Простота – важливе питання. Справа в тому, що освоїти виведення плям і розібратися з усім переліком засобів для виведення плям, це прикладна задача для професіоналів, і тут однієї статті мало – потрібно їхати до нас на навчання з виведення плям при чистці м’яких меблів.

Ополіскувачі для чищення м’яких меблів

В описаних вище схемах зазвичай для попереднього змочування і чищення використовуються лужні чистячі засоби. Вони краще справляються з типовими для м’яких меблів забрудненнями – потожировими нашаруваннями, побутовим пилом, плямами від виділень людини. Однак самі препарати, засоби такого роду, залишають після чистки на меблях наліт миючого, а в ньому – луг. Луг, звичайно, може бути різним, але це луг. А ще, ще залишається мило.

Звичайно, це можна не змити, і якщо хімія «легша», то вона не зашкодить меблям і не буде помітна при експлуатації. Але якщо хімія «жорсткіша», її потрібно змити. Та й взагалі, змити і забути – набагато краще.

Для змивання залишків миючих засобів для м’яких меблів застосовують розчини препаратів з кислим pH. Зазвичай в розчині досить отримати pH 3-4 і промити ним оббивку, щоб змити залишок миючого. Крім кислоти в таких розчинах присутні допоміжні компоненти, які дозволяють доочистити текстильне покриття.

У лінійці засобів для чищення меблів Wieberr в Україні такий засіб на сьогодні один – Acid Cleaner.

Застосувати його можна двома способами. По-перше, можна розбавити 50-100 мл концентрату на 10 літрів води і промити-прочистити таким розчином тканину оббивки. По-друге, можна розбавити 100 мл концентрату на 10 літрів води, забризкати меблі таким розчином і промити чистою водою за допомогою миючого пилососа.

Дуже часто побутові споживачі хочуть піну для чищення м’яких меблів. І, дійсно, піною меблі почистити можна, але тут потрібно розуміти, що ця чистка піною може бути зовсім різною.

Професіонали використовують спеціальні шампуні для чищення м’яких меблів, які розбавляються водою, спінюються спеціальним пристроєм (піногенератором) або спінюються на поверхні оббивки за допомогою спеціального інструменту (ручних або електричних щіток). При чищенні частина бруду піднімається піною, і жижу, що утворилася, збирають за допомогою миючого пилососа, при цьому, щоб той не захлинувся піною, використовують піногасник в баці для збору відпрацювання. Висихаючий залишок кристалізується прямо в оббивці, і після висихання його збирають хорошим пилососом. Таку технологію роботи миючого засобу часто називають «інкапсуляція». Термін цей новий, а ефект дуже старий, і експлуатується виробниками хімії для чищення меблів і килимів ще з 60-х років минулого століття.

Шампуні, залишок яких може залишатися в оббивці тривалий час, звичайно, повинні бути дуже і дуже делікатними. Тому до них пред’являються особливі вимоги: низький рівень pH розчинів, великий відсоток інгредієнтів, що випаровуються, біологічна нейтральність залишків і так далі.

У побутовому середовищі частіше для подібної чистки застосовують піну для чистки салонів авто, яка продається в балонах під тиском, і пінку для чищення килимів.

Балони під тиском – це дорого. А пінка для чищення килимів… В принципі, це нормально, якщо вона підходить під завдання з чистки м’яких меблів своїми технічними характеристиками. Головна проблема тут інша – здатність побутового споживача застосувати таку хімію правильно.

На жаль, частіше ми спостерігаємо інший результат: купа мила в оббивці, яке змішане з брудом і нічим з оббивки не виведено. Професіонали, які займаються чисткою м’яких меблів, часто стогнуть від того, що бруду в дивані менше, і вимити його простіше, ніж мило, яке туди впхнули власники меблів.

На сьогодні, червень 2021 року, Wieberr в Україні не пропонує препаратів для проведення чистки за такою технологією чистки меблів, проте ми розглядаємо можливість випуску таких засобів і, цілком ймовірно, якщо ви читаєте цю статтю вже в 2022 році, ситуація змінилася, і такі препарати у нас є – загляньте в розділ «Продукція».

Повернуся до думки про балони з піною для чистки салонів авто. Чому це дорого? Тому, що в одному балоні піни вистачає на один підлокітник, в кращому випадку – ще на одну подушку. Усе. Це означає, що на один кутовий диван середніх розмірів таких балонів потрібно від 6 до 10 штук! Плюс витратити купу часу, плюс з високою ймовірністю отримати так собі результат. Вже краще викликати спеців з чищення меблів.

Інші види чищення м’яких меблів і хімія для них

Звичайно, на чистці миючим пилососом та чистці піною технології чистки м’яких меблів не обмежуються.

Не розписуючи детально, просто вкажу, що є ще технологія чистки за допомогою розчинників (спеціальні «миючі пилососи», хай вибачать мене колеги, призначені для чистки тканин розчинниками, а не водою), є технологія чистки бонетами (серветками, рукавичками) – це чистка змоченими серветками, і є технологія чистки взагалі без хімії – просто ретельна обробка пилососом.

Все це дозволяє видаляти якусь кількість бруду, але чистки ці розглядати всерйоз не серйозно))

Навчання чистці м’яких меблів і технічні консультації

Для покупців продукції ТМ Wieberr в Україні, та й не тільки для них, компанія АртХім організовує навчання і надає технічну підтримку. Якщо у вас виникли питання по підбору хімії для чистки м’яких меблів під конкретно ваш випадок, пишіть, телефонуйте нам, надсилайте фото, і кваліфіковані фахівці, що мають більш ніж десятирічний досвід чистки м’яких меблів, допоможуть розібратися і отримати найкращий результат!

Приєднуйтесь до нашої групи Wieberr: технічна підтримка.

argumentcleaning: