Rust Remover: правильний засіб для видалення плям іржі

Плями іржі на оббивці м’яких меблів і килимах з’являються рідко. Зате, коли вони вже з’явилися, це серйозна проблема, адже звичайні засоби для виведення плям їх не виводять, а спеціальний засіб для видалення плям іржі для меблів і килимів використовують рідко.

Як результат, і побутові споживачі, і деякі «професіонали» пускають в хід все, що тільки можна придумати. Всього перераховувати не стану, це не мета даної статті, але згадаю один кричущий випадок: в одному з чатів для спілкування фахівців з чищення м’яких меблів і килимів якось промайнула історія про видалення іржі з оббивки дивана засобом для миття унітазів.

Чому такий підхід шкідливий для меблів і як видаляти іржу з м’яких меблів правильно, я і розповім в цій статті нижче. Але спочатку трохи про матеріалознавство.

Матеріали в конструкції м’яких меблів

Плямовивідник зазвичай взаємодіє з оббивкою і наповнювачем, який знаходиться безпосередньо під нею.

Наповнювач м’яких меблів

Найпоширенішим наповнювачем для м’яких меблів є такий матеріал як еластичний пінополіуретан (ЕППУ) або, як кажуть в народі, поролон. Цей матеріал більше всього на світі боїться сильних окислювачів. Я думаю, всі бачили нутрощі старого дивана, поролон в яких перетворився в буру масу, що легко кришиться. Така зміна поролону – результат окислення киснем повітря.

Окислення поролону відбувається нерівномірно, сонячне світло і деякі хімічні речовини (забруднення або залишки миючих) прискорюють його, виступаючи каталізаторами реакції окислення. Інтенсивний механічний вплив теж прискорює цей процес, адже при кожному стисканні і випрямленні повітря проникає трохи глибше, ніж в поролон, який не відчуває динамічних навантажень.

Поролон присутній в більшості диванів, кріслах, м’яких стільцях і, звичайно, знаходиться безпосередньо під оббивним полотном або відділений від нього тонким шаром чорнового чохла з спанбонду або шаром комфорту з синтепону. Тому засоби для виведення плям з меблів майже завжди «дотягуються» до поролону.

Оббивки м’яких меблів

Різноманітність оббивок набагато більша, ніж різноманітність наповнювачів. Велика частина оббивок складається з 100% поліестеру – матеріалу, що володіє високою хімічною стійкістю. Але не поліестером єдиним живе текстильна промисловість, і в оббивках зустрічаються волокна цілковито різних типів:

  • поліаміди;
  • поліолефини;
  • поліакрилати;
  • полісахариди – целюлозні волокна (бавовна, віскоза) і волокна, що містять поряд з целюлозою лігнін (льон);
  • білкові волокна.

У цих волокон різна хімічна стійкість – одні стійкі, як і поліестер, інші набагато більш сприйнятливі до агресивних речовин. Причому сприйнятливість, як правило, має вибірковий характер – одні більш сприйнятливі до кислот, інші до лугів.

Якщо знову вдатися до «побутових» прикладів, легко можна згадати про ослаблення бавовняного волокна продуктами, що містять хлор. Думаю, всі господині і господарі зустрічалися з таким у своїй практиці.

Видалення плям іржі

Як вже говорилося, видалення плям іржі – завдання складне. Для його вирішення часто застосовуються неспеціалізовані засоби. У згаданому вище випадку застосовувався навіть засіб для сантехніки.

Такі «жарти» можуть пройти непоміченими відразу, проте практично завжди позначаються на терміні служби меблів з огляду на те, що частина матеріалів буде пошкоджена агресивною хімією, призначеною зовсім для інших робіт.

Так, невідповідна хімія, особливо яка містить невідповідні кислоти, може привести до псування поліуретану. Процес може бути настільки стрімким, що набухання і роздування полімеру відбудеться відразу, буквально за кілька секунд, але може мати і відкладений характер, і в цьому місці полімер просто розсиплеться швидше.

Для ілюстрації того, як виглядає ЕППУ після застосування неправильної хімії, ми зробили спеціальний тест, результати якого видно на фото нижче. Зліва ділянка оброблений правильним засобом для виведення плям від іржі, праворуч – іншої “плямовивідник”:

Те ж стосується і волокон оббивки – деякі з них можуть «згоріти» як від невідповідної хімії, так і від неправильної технології застосування.

Як же робити правильно? Як видалити пляму іржі? Як видалити пляму іржі безпечно і ефективно?

Відповідь на ці питання криється в двох площинах: правильній технології і правильній хімії.

Видалення плями іржі повинно починатися з наскільки можливо повного механічного видалення нашарувань, що скупчилися на поверхні. Для цього потрібні щітки, шпательки підходящої жорсткості – ними розбивається щільне скупчення іржі, а порошок, що утворився, просто збирається за допомогою пилососа. Далі, якщо залишок порошку іржі великий, зону обробки можна промити будь-яким миючим розчином, що містить ПАРи. Цей розчин дозволить змити більшу частину дрібних частинок, що не зчепилися з волокном. Після цього залишиться незначний залишок іржі, який вже і потрібно обробляти спеціалізованою хімією.

Перед застосуванням спеціального засобу для виведення плям бажано висушити поверхню. При нанесенні роботу хорошого і ефективного засобу видно прямо на очах.

Засоби для виведення плям іржі – це завжди їдкий продукт. Питання в тому, наскільки їдкий, і по відношенню до яких матеріалів він агресивніший, а до яких менш. Тому завжди потрібно змивати відпрацьований плямовивідник, причому, як правило, робити це потрібно лужними розчинами, зазвичай простими миючими засобами для текстилю.

Ми пропонуємо для виведення плям іржі Rust Remover

Власне, для вирішення такого завдання у нас є потрібна хімія – спеціальний засіб для видалення плям іржі Rust Remover.

Для цехів з прання килимів ми пропонуємо його у фасуванні по 1 л. Для мобільної хімчистки – в пляшечках по 250 мл, адже тягати з собою великий флакон по об’єктам важко і незручно, а маленька пляшечка легко поміщається в комплект для виїзної чистки.

argumentcleaning: